Istočna Srbija – Dunavski damari prirode – Deo III

P1190355

Pred vama je treći deo priče o putovanju po istočnoj Srbiji septembra 2022. godine.

Sprud koji smo bezuspešno tražili pronašla je druga grupa turista koja je plovila posle nas. Prilažemo njihove fotografije.

Nakon toga motor na čamcu nije hteo da startuje, pa je naš drugar rešio da pomogne i nakon par pokušaja uspeo da ga pokrene pa sigurnom rukom držao kormilo i nastavili smo da sečemo dunavske talase, dok su neki nastavili da uživaju u lepom vinu ili pivu, po želji. Malo su i pozirali, na moje veliko zadovoljstvo, pošto nisam ispuštala aparat iz ruke dok sam pijuckala ovo vino prelepe boje i još boljeg ukusa.

Na kratko smo stali da ispitamo kakva je obala na jednom mestu. Neko je brao trske, neko skupljao školjke, neko je ostao u čamcu, a neko gurao čamac nazad u vodu. Hm, a neko se umočio u vodu kad joj se sandala zaglavila u žitkom prioblanom mulju jer nije pretpostavila da treba da bude bosa, a onda je neko morao da je spasava… Ne bih baš da otkrivam o kome se ovde radilo… Bitno je da je aparat preživeo… 🙂 🙂 🙂

Sa obale su nam već mahali da je vreme da pristanemo…

Pasulj iz zemljanog lonca bio je glavna gozba na ručku na obali. Ne zna se da li je bio ukusniji pasulj, ili lepša trpezarija u kojoj smo ga jeli.

Veče u Kladovu na obali Dunava i poklon domaćina: riblja čorba u ribljem restoranu Natura, a koji je sastavni deo kompleksa Vlaška kuća. Obeležavanje završetka sezone uz orkestar Romansa iz Zaječara.

Šetalište uz vodu u Kladovu.

Hotel Đerdap, odličan ručak s pogledom na Dunav – grilovan miročki sir, aromatični krompir, grilovane pečurke. Ručak bi svakako valjalo ponoviti.

Manastir Vratna i prerasti – kameni lukovi

Govori Деян: „31. avgusta smo po drugi put krenuli u istraživanje nepoznatog u planinama, rekama i šumama magične istočne Srbije. U blizini mističnih lokacija kao što su Deli Jovan, Južni Kučaj i Miroč nalazi se i Manastir Vratna sa svojim čudesnim prerastima – kamenim lukovima, jedinim takvim u Srbiji.

Voda je pobedila kamen! Imao sam potrebu da vidim izbliza taj dokaz večnosti trajanja kamena i vode, šume koja ima svoje zračenje, vibraciju, šapat vetra, šum potoka, šuštanje lišća koje vetar povija. Sve to zajedno donosi kompletno nestvaran doživljaj, a sama Vratna nosi u sebi neku posebnu energiju koju i životinje osećaju i koje same ponekad siđu do puta, pa prate džipove i kvadove, gde se, tokom svojevrsnog fotosafarija, može desiti da posetioci dobiju priliku da možda dodirnu srne i jelene lopatare… Sve to prenosi poruku iz prastarih paganskih vremena tih starih rodovskih planina, a koje se protežu sve do Rtnja, svojevrsnog „repa“ Karpata. Karpati su dugačak planinski lanac na istoku Evrope koji je presečen silom Dunavskih voda u Đerdapskoj klisuri. Na njima se nalazi živopisna flora i fauna, a sam planinski venac prebogat rudama, izvorištima i posebnim zračenjem. Oni predstavljaju svojevrsni limes – granicu Rimskog carstva i varvarskih plemena.“

„Prerasti su retkost i boravak u njihovoj blizini je nešto poput dodira sa večnošću – kamen, voda, zemlja, vazduh.“

„Krst u kamenu – u podnožju planine Vratna sazidan je istoimeni manastir, koji je okružen zelenilom ostavlja prijatan utisak. Iznad manastira je podignut krst u kamenu, koji tiho svedoči o trajnosti vere, čvrstoj kao stena koja ga okružuje. U okolini je prisutno pagansko, ono prastaro, koje često trijumfuje.“

Hajde da pomenemo kape i šešire Vlaške kuće.

To je vlaški tradicoinalni detalji – ženska marama i muška šubara. Domaćin nam je ispričao priču da svako selo ima svoj model šubare. „Vlaška šubara greje i leti“, kaže on. Tu je i šešir Dunavske regate, a žuta vlaška marama je bila nameštena kako to rade arapi.

Sa domaćinima

Kuca Curica, kako se zove, pravi je Anđeo čuvar Vlaške kuće.

Bilo je to jedno uspešno i zanimljivo putovanje prebogato detaljima, pozitivnim osobama i prijatnim momentima. Krajnji dogovor tog kišnog septembra 2022. godine, bio je da se raščisti proplanak unutar hektara privatne šume pored Dunava i pripremi teren za obalu naturista, ostalo je da se ostvari neke druge godine. Vlaška kuća će i 2023. godine priznavati upotrebu vaučera, koji su najavljeni za izdavanje u maju ili junu, a naše je da se odazovemo u što većem broju i pomognemo Slaviši Tufajeviću da tu najavu i ostvari, nama u čast.
Preporučujemo da razmislite i pođete s nama.

Zahvalni,
Eko-naturističko udruženje „Naturisti Srbije“

Svi akteri na fotografijama su dali dozvolu da se njihove fotografije objave na ovom sajtu.
Fotografije i tekst su vlasništvo ENU „Naturisti Srbije“
Sva prava zadržana

Jedno mišljenje na „Istočna Srbija – Dunavski damari prirode – Deo III

  1. Povratni ping:Istočna Srbija – Damari prirode – Deo II – ENU "Naturisti Srbije"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *