Podsećanje – Banja Aranjkor i redovno polugodišnje okupljanje kluba NaVKE, septembra 2019. godine

10

Ponavljanje teksta radi ponovnog okupljanje i poziva za 20. maj 2023. godine

MESTO: Banja Aranjkor (Aranykor Wellness) u ataru prigradskog naselja Baloseg (Ballószög) pored Kečkemeta u Mađarskoj, oko 280 kilometara severno od Beograda.

VREME: 14. septembar 2019., lep, sunčan ranojesenji dan.

IVENT: Veliki jesenji skup naturista u organizaciji jednog od najmasovnijih klubova Mađarske NaVKE (Virtuelni klub naturista sa sedištem u Budimpešti), a uz pokroviteljstvo Federacije naturista Mađarske NaMASz-FENHU. Ovom lepom događaju prisustvovalo je 292 naturista, među kojima i 13 predstavnika Udruženja „Naturisti Srbije”.

Nismo brojali iz koliko se gradova prijavilo učesnika, ali ćemo ih navesti počev od najsevernijeg: Senta, Bačka Palanka, Novi Sad, Vršac, Šabac, Beograd, Mladenovac, Ćuprija, Paraćin… Veselu družinu nosilo je puno točkova: jedan moćni Pežo 407 karavan, jedan brzi Mazda džip, jedan šarmantni Golf kabrio i jedna skoro, pa oldtajmerka, Tojota Korola. Nekoliko putnika koji dolaze izdaleka provelo je noć u sedištu Udruženja i u 4.00 tog jutra krenulo na put.

Susret na auto-putu: Tojota Korola mirno putuje put severa, kad odjednom vozač spazi sa fotografije poznati kabrio. Pozove telefonom vlasnika i pita: „Gde ste?“ Odgovor s druge strane je jasan: „Upravo izlazimo na auto-put.“ „Znamo, vidimo vas. Mi smo u srednjoj traci, desetak metara iza vas!“ Neverovatan momenat, savršen tajming i bez dogovora. Lepo smo se osećali kad smo krenuli dalje put Kelebije.

U banji nas je dočekala legendarna Roža Markač, član predsedništva NaVKE (virtuelnog kluba, organizatora ovog susreta) te generalna sekretarka NaMASz-FENHU (mađarskog saveza), izuzetna organizatorka i glavna koordinatorka mnogih velikih skupova.

Na ulazu smo dobili kupone – po jedan za ručak i po tri za saune, ključ od ormarića u svlačionici. Roža je dala prednost našim učesnicima i potrudila se da svi dobiju kupone za različite sesije u saunama. Time je odala počast učesnicima koji dolaze iz inostranstva (a i Geza iz Novog Sada – koji ovog puta nije mogao da dođe zbog drugih obaveza – imao je umešane svoje prste u rezervisanju kupona za saune).

Banja je nadasve prijatno zelena, uređena, privlači pogled, lepe zgrade unaokolo, a onda se već vide i „naši“… U prostranom unutrašnjem delu nalaze se dva bazena sa različitim temperaturama vode – onaj veći je umerene temperature, razuđenog oblika namenjen za većinu učesnika, dok je mali veoma topao za one koji to vole. U spoljašnjem delu nalazi se veliki bazen sa hladnom vodom neobičnog oblika, ali prijatnom za tople dane. Ukrasne ležaljke koje su razmeštene posvuda upotpunjavaju prijatan ambijent. Brojne velike saksije sa velikim biljkama svih vrsta, od fikusa do palmi, poređanih oko oboda bazena i od kojih se često ne vidi drugi kraj bazena kompletirali su ugođaj. Najimpresivnija biljka je ogroman fikus lirata, čije se grane pružaju i do deset metara u dužinu, a koji se nalazi tačno iznad parnog kupatila i čija veličanstvenost i sjajni listovi zaista ostavljaju bez daha sve ljubitelje ukrasnih biljaka.

Za saune je vladalo veliko interesovanje i ispred svake se otezao red onih koji su čekali svoj termin. Kupone za sauna-seanse koje smo na ulazu dobili bili su različiti po tipu sesije, po zakazanom vremenu, po osobi koja ih je vodila i po tipu saune – u dve saune kamenje se zalivalo vodom sa raznim aromatičnim uljima – opijum sa čokoladom, menotol parti… A u parnom kupatilu se svako sam mazao raznim hranljivim maskama. Posle jedne od seansi izlazimo namazani braon premazom dok nas prati para koja kulja iz parnog kupatila, bili smo zaneseni svežinom koju osećamo, kao i očarani i zadovoljni seansom koju smo upravo doživeli. Bili smo okruženi brojim učesnicima, i u tom trenutku nam prilazi član našeg udruženja i pita: „Da li ste se to mazali lekovitim blatom?“, a nas dvoje namazanih, glasno i istovremeno, kao po komandi i iz topa, odgovaramo: „Čokoladom!“ Ako Mađari nisu razumeli pitanje, razumeli su odgovor i svi smo se slatko nasmejali. Drugi premaz o kome se pričalo bio hranljiva kombinacija meda i piva.

Sauna-majstor u obe saune koje sam posetila je bio izuzetan profesionalac koji je sa uživanjem radio svoj posao. Puštao je sjajan mađarski rep i mahao raznim alatima i peškirima, ogromnom lepezom, ali kad je samo imao peškir u rukama najlepše je igrao i najviše uživao. U parnom kupatilu je primenjivao neke pokrete gde je udarao u grede iznad sebe, te se tada nama činilo da strujanje vazduha dolazi odozdo. Naravno, zasluženo je bio nagrađivan povicima odobravanja i aplauzima učesnika.

Neki su obišli ceo resort, otišli do jezera, gde se u okolini održavao čas joge i gde su se patkice bezbrižno švrćkale, te prisustvovali recitatorskom perfomansu – da je bilo prilike jedan od naših članova rado bi se pridružio performansu i izrecitovao par pesama na engleskom jeziku (iduće godine ćemo njegovo prisustvo i eventualno učešće blagovremeno najaviti). Isti je na svoj način dao doprinos času joge… Neki su prošli kroz vodopad i uživali u svežini iza njega i kako rekoše: „Možeš i da prođeš kroz vodopad, a možeš i da roniš ispod njega, ako nećeš da te voda ’bije’ direkt u glavu.“

Negde u pauzama između sauna, kupanja, sunčanja, unapred naručenog krompir-paprikaša sa kobasicama koji se za ručak kuvao u velikom kotlu, bilo je vremena za druženje, obnavljanje starih poznanstava i upoznavanje novih ljudi. Srdačno su se pozdravili stari prijatelji sa manifestacija koje su bile oranizovane u Sikiju, Morahalomu i Poreču (susret Alpe Adria). Poznati Laslo Cucai koga znamo iz Morahaloma nam je poklonio „VIP poklon“, kako je sam rekao i dozvolio da iz njegovih gajbica odaberemo nekoliko ogromnih prelepih crvenih paprika koje smo u slast dodali salati uz ručak. Tu je bio i Peter (Budimpeštanac sa dalekim srpskim korenima) koga znamo iz Alpe Adria 2018, Zorana i Robert iz Ade u Srbiji koje poznajemo iz Sikija, zatim je tu bio i Laslo Dorman, dugogodišnji stanovnik Novog Sada, poznati novinar, fotograf i muzičar koji je pomogao prilikom nekih prevoda sa organizatorima, a svi su imali priliku i čast da upoznaju veliku Rožu i koja je veoma uživala u priči sa „našim Perom” koji govori Mađarski jezik…

A onda, predivna devojčica Hana…

Kao što je bila biser specijalnog jednodnevnog okupljanja u banji Sv. Eržebet u Morahalomu, tako je i sada bila princeza susreta – jedna od najmlađih učesnica. Porasla je, kosa joj je i dalje lokmasta i blještavoriđa, ali je umesto sa bakom ovog puta bila tu sa starijim bratom, koji je uz par reči engleskog uspeo da se sporazume sa nama i da mu kažemo da je znamo i da nam pričinjava veliko zadovoljstvo što je opet vidimo.

Prizor koji se istakao kao najupečatljiviji tog dana bio je momenat kada sam sedela na peškiru u hladovini drveta i okrenuta prema glavnoj zgradi gledala je malo izdaleka. Kroz grane drveća videla sam nekoliko mlađih parova koji u opuštenom razgovoru stajali u hladovini drveta, u daljini se video izlaz ka terasi glavnog unutrašnjeg bazena, a pored njih je spavalo pokriveno peškirima ili se igralo pored njih nešto dečurlije…

Tako je malo potrebno za sreću…

Tanja Stanković
Predsednica Udruženja „Naturisti Srbije“ i član kluba Sziki, FENHU
A za potrebe ovog izveštaja u rekonstrukciji događaja tog dana
svojim savetima umnogome su pomogli Geza, Slavoljub i Petar
Fotografije: NaVkE (obradio Geza), Karl, Daniela, Petar, Slavoljub

2 mišljenja na „Podsećanje – Banja Aranjkor i redovno polugodišnje okupljanje kluba NaVKE, septembra 2019. godine

  1. Povratni ping:Polugodišnji redovni susret u banji Aranjkor u Mađarskoj – ENU "Naturisti Srbije"

  2. Povratni ping:Najave za početak leta 2023. godine – ENU "Naturisti Srbije"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *