Zlatne medalje na naturističkom kuvarskom takmičenju u Sikiju 2023. godine

11111111111111111111112222222222222222222

Ovo je priča o tome kako je tim kuvara pod nazivom Morava 2 iz Srbije, a koji je predstavljao Udruženje „Naturisti Srbije“, dobio zlatnu medalju u kategoriji „Nacionalno jelo“ i kako su naši kuvari dobili sve pohvale za trud u pripremanju moravskog krompir-paprikaša sa dimljenom kolenicom i to spremanom u kotliću iznad žive vatre.

Na samom ulasku u Siki nismo mogli da se sakriju osmesi na licima svih nas – i domaćina i gostiju. Ta emocija u vazduhu koja se oseća sve ove godine nas veže i potvrda je da su nam isti ciljevi – prijateljstvo, iskrenost, priroda. Radovali smo se. Kuvanje je odmah odmah moglo da započne.

Zajednički, u prirodi, vedri i raspoloženi, kuvanje je bilo nesvakidašnje i zabavno –
naturistički kamp Siki (Sziki) je mirisao nestvarno, a trudeći se da svoje jelo pripreme što bolje, kuvari su koristili tajne začine, koji su pravili fantastičnu harmoniju mirisa i budila apetit kod naturista, kako onih koji su došli sami, a u još većem broju onih koji su došli sa svojim porodicama i decom. Broj porodica koja su došla sa decom je bio veliki, što govori koliko je naturizam u drugim zemljama razvijen i bez tabua. Misija našeg udruženja jeste upravo to – podizanje svesti o psihofizičkom blagostanju koje se može dobiti kroz kontakt golog tela sa prirodnim okruženjem, te skidanje tabua i predrasuda koja su u našem podneblju uvrežena. Verujemo u bolju budućnost.

Zato vas, drage članove i prijatelje, pozivam na sva naredna druženja, kao i da vašim prijateljima podelite naše tekstove koji se nalaze na sajtu www.naturisti.rs, kao i na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

Na slici levo je naš kotlić, krompir-paprikaš tek pristavljen, bledunjav, bez imalo začina… Tek se kasnije zarumeneo, ali umereno…

Konačno, evo i nas. S leve strane se nalazi naš kuvarski asistent, koji je je vešto napravio vatricu koja je brzo kuvala ovaj moravski paprikaš. Dokaz je njegova ogaravljena leva ruka spremna za nove zadatke, dok se u desnoj nalazila zelena paprika za direktno dodavanje za seckanje.

Fotografija punog stola, koja se čeka!

Simbioza ukusnih različitosti – sto koji je samo tako mogao da se nazove i opiše…

Pored svih đakonija, na stolu je bio i naš moravski paprikaš, kao i Gezina preukusna salata od krastavca sa pavlakom, koju je nonšalantno pridružio paprikašu, i time postao deo našeg tima.

Žiriranje!!!

„Janoš nije bio član žirija, nego generalni mecena koji je sebe označio kao MUFTAROŠA (POTYÁS – onog koji može mufte sve da proba)… a da nije žiri…“

😁
❤️

kaže Geza Lenert.

Na slici desno se vidi kako spelujem kako se piše naziv našeg tima „Morava 2″…

Dok smo vodili računa kako se kuva paprikaš, prišla nam je veoma prijatna i ljubazna, Mađarica, kako smo shvatili, iako smo pričali na engleskom. Obilazila je timove, pa je tako došla i do nas. Dok smo objašnjavali šta se krčka u kotliću, veselo je konstatovala da je želatin iz našeg ručka veoma zdrav za kosti, te smo mu, uz smeh, zajednički dali nadimak – Kolagen…

Ovo je spisak učesnika i njihovih jela

(automatski prevod mađarskog teksta sa grupe „I love Sziki“ sa Fejsbuka)

Hronika takmičenja u kuvanju
Gospodnjeg leta 2023. godine – takmičenje u kuvanju naturista i gozba u okrilju predivnog pejzaža naturističkog kampa u Sikiju. Kuvari stavljaju ukusna jela na stolove sudija, Potyása i počasnih građana. Jela od pečenja, ribe i peciva pripremali su majstori ukusa iz cijelog svijeta. Sude o meni po ukusu hrane. Bilo je puno gužve i razonode! Evo delicija i ekipa:
Plava vještica: Rogati kolač
Drugarice: Piletina sa gljivama iz Orosházi
Ljetni Deda Mraz: Sendviči od vafla i pomfrit
Majstori bamija: Bamija sa Pitom
Cupantrije: Korhely i Segedinska riblja čorba
Liste za ispašu: Pasulj paprikaš sa goveđom butkom
Avanturisti: Lažna guščja džigerica sa čipkom, Sziki stil

Morava 2: Dimljeni svinjski but sa krompir-paprikašem

Csusza: Čorba od cvekle, gulaš od gljiva, sir sa svježim sirom
Bogi: Salata, Pita od oraha
Udovica od slame: Letcho ponovno razmišlja
Bélámék: Nemletcho (koji radi)
Berkenye: Pečenje sa šumskim gljivama i galuska sa svježim sirom
Djevojke plaču zbog luka: Čorba od luka u Mak

Medalje čekaju!

Fotografije: Geza Lenert i Sziki

Medalje sijaju na grudima!

Bili smo ponosni, jer smo uspeli da skuvamo jelo „koje se ljudima dopadalo“, po Gezinim rečima, gde je ista ona Mađarica (članica žirija) koja je pričala s nama dok smo kuvali, specijalno pozvala svog muža da proba naš specijalitet koji se njoj jako dopao, a koja je, kad nam je kad nam je zvanično stavljala medalje na grudi, uz široki osmeh, glasno povikala:

„NAJBOLJI STE!“

Konačni dokaz da je stvarno bilo ukusno bilo je i to što kad smo uveče došli do kotlića,
našeg paprikaša jedva da je bilo ostalo na dnu…

,

U nastavku je dat fotoalbum kampa. Fotografije su snimljene u ponedeljak u 5:00 časova ujutru i to: kampa i plaže, glavne zgrade, terena za odbojku, rađanja sunca sa odsjajem u vodi… Uživajte.

Obratite pažnju na fotografiju velikog srca na glavnoj zgradi i crteža porodice u njemu.
To je budućnost koju bi trebalo da pazimo, negujemo i da joj se radujemo.

S poštovanjem,

Tanja Stanković,
članica tima „Morava 2“ iz Srbije,
na međunarodnom kuvarskom takmičenju,
u Sikiju, jula 2023. godine

p. s. Po svom starom lepom običaju, Janoš je članovima srpskog tima poklonio INF-FNI markice za 2023. godinu. Hvala Janoše!

.

.

.

.

..

Prizori iz Sikija – S porodicom u srcu

Foto: Tanya


14 mišljenja na „Zlatne medalje na naturističkom kuvarskom takmičenju u Sikiju 2023. godine

 1. Geza LENNERT Odgovor

  OK, koriguj tekst pa može…
  Janoš nije bio u žiriju, on je sebe definisao kao MECENA a na njemu piše MUFTAROŠ (koji može mufte sve da proba) … a nije žiri 🙂

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Hvala. Korigovala. Još čekam sliku punog stola na kome se vidi tvoja fenomenalna salata od krastavca i pavlake, pa da tekst bude gotov…

 2. Arpi Odgovor

  Čestitam!
  Samo krenuti od toga, da ste pobedili svetsku mađarsku kuhinju koju svi dobro poznajemo, znači da je zaista bilo ukusno i vrhunsko 😊 Bravo za Moravu 2 💪💪💪

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Hvala Arpi!
   Mislilo se na drugu osim mađarske kujinje, ali stvarno je bilo ukusno. Savršeno umereno začinjeno, tako da se i Mađarima dopalo, posebno toj članici žirija, koja nas je pohvalila pred svima… Divan vikend za sve!
   Tanja

 3. Julijana Odgovor

  Da li na tom mestu postoji kuhinja, kako ste pripremali i nabavljali namirnice. Hvala

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Draga Julijana,
   to je kamperska „kuhinja“. Poneli smo namirnice sa sobom, sve potrebne alate, kotlić, a bila su nam obezbeđena drva i ložišta. Bilo je više od petnaest ekipa veštih u kamperskom kuvanju. Bilo je divno i zabavno. Doći ćemo opet!!
   Tanja

 4. Povratni ping:Vikend za pamćenje – tako običan, a tako poseban – Peskara – ENU "Naturisti Srbije"

 5. Ljubinka Odgovor

  Kakve su cene ? da li imaju da se iznajme satori ? ili bungalov ? kako se spava ?

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Poštovana Ljubinka,
   cene su više nego povoljne. Na primer, najam kamp-prikolice za noć iznosi oko 2000 dinara, a ima četiri kreveta, plus se može spavati na svom dušeku…
   Razumljivo, najskuplje je pivo… Svakog dana se kuva kazan… Svako može da ponese šator, ili može da prespava u kolima, što ja naročito volim.
   Tanja

 6. cvorak Odgovor

  na fotografijama su sve stariji ljudi, ima li tu nekooo mladji ?

  • tanja Autor člankaOdgovor

   U gornjem redu su stariji, kuvari, pomoćnici, žiri… Nisu se svi na slici, naravno. U donjem redu, desno od predstavnice našeg tima, sedi tročlana porodica, roditelji sa ćerkom od 12-13 godina i psom.
   Tanja

 7. Stevan Odgovor

  Nisam narurista, ali Vas podržavam, i ništa ne zameram. Ubeđen sam da iz naturističke porodice, ne može da odraste loš čovek (osoba). Svako dobro Vam želim.

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Poštovanje Stevane,
   potpuno ste u pravu. Iskrenije i srdačnije ljude od naturista ne možete da nađete. Hvala na podršci!
   Tanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *