Umetnosti, oh umetnosti… Gola li si danas? – Deo 3.

P1010048

Izložba radova i bodi art u toku nedelje umetnosti

Jula 2022. godine – Siki kod Segedina, Mađarska

Kažu da bez alata nema zanata, ali bih ja dodala da bez talenta nema rezultata. Na prve dve fotografije vide se flašice sa aktilnim bojama…

Tih dana je Siki bio preplavljen i jednim i drugim. Radile su se slike u ulju, slike u akrilu, u olovci… Figurice – keramičke, broznane, drvene… Nakit od metala i poludragog kamenja. Dekupaž je bio divan, kao i obično… Pravo uživanje!

Zid je bio krcat prelepim slikama. Talenat i rad umetnika bio je plodonosan.

Svako je dobio priliku da pokaže šta i ume, a vajari su se iskazali raznovrsnim figurama.

Bodi art! Modeli i njihova platna. Divota i lepota! Bravo umentici, bravo modeli!!!

Tog dana je bodi art radilo tri slikara i ja sam „zapala“ da slika na meni Laslo Bizak, već nam poznat od ranije, a naročito po tome što nismo znali zajedničke jezike – on je govorio mađarski, a ja engleski i srpski i što nam je uvek trebao prevodilac. Tako je bilo i ovog puta. Pitali smo se da li bih da odaberem neki motiv sa izložbe na zidu, a ja nisam mogla da se odlučim. Onda je Laslo odnekud izvadio tablet i pokazao mi ga. Uz širok osmeh sam dreknula: „YES!!!“ Više nam prevodioc nije bio potreban. Čisto radi sigurnosti pitao me je: „Jo?“, što na mađarskom znači: „Dobro?“ Na čistom mađarskom sam otklimala glavom i sigurno odgovorila: „Jo.“ The rest is history!

Nastajanje filma Scary Movie sigurno nije bilo lako, kao što nije bilo lako ni nastajanje ove umetničke slike. Laslo se trudio da nanese velike količine crne i bele boje na mene, ali nije uračunao da baš ne mogu da stojim mirno i da ne prislonim ruku par puta na bok. Svaki put se prenuo i reagovao sa zabrinutošću da ne pokvarim ovo remek delo. Izdržao je sve moje nespretnosti, ali i činjenicu da je moja slika bila najveća od svih toga dana. Hvala mu na trudu. Ono što su mi ruke bile garave je bilo dobro za slikanje.

Scary Movie in vivo!

Edita, koja je prošle godine uspešno naslikala preslatkog Mister Smajlija našem članu, je ove godine bila posebno nadahnuta. Izgledalo je kao da joj je sam Vasilij Kandinski šapnuo na uvo i dao inspiraciju za ovu prelepu kompoziciju. Kao začetnika pravca apstraktnog slikarstva, uvek mi je bila želja da posetim jednu od njegovih izložbi, naročito što mi je velika postavka u galeriji George Pompidu u Parizu promakla za par dana… Kao „utehu“, moj domaćin Amori me je odveo na treći sprat galerije kako bi posetili fantastične impresioniste, onda Dalija, Klea, Pikasa, ispred čije slike sam San plakala kao kiša… Grnčarske radove Pikasa sam imala prilike da vidim u prostorijama fabrike Beko, odmah ispod Kalemegdana u Beogradu, ali takva reakcija kao tog leta u Parizu se nikad nije ponovila…

Zbog toga me je ovaj naš novi „Kandinski“ duboko ganuo. Hvala i bravo Edita!

Kad sam, spremajući se da idemo kući, poslednji put tog dana prošetala pored poznatog natpisa, u sebi sam šapnula
Volim TE Siki (I ♥ U Sziki)…

Umesto odgovora šapatom, videla sam kako mi Siki u oblacima odgovara: VOLIM I JA TEBE… I ♥ U 2

S ljubavlju…

Tanya

Tekst napisala, fotografije priredila: Tanya

Sve fotografije snimili, a lične odobrili za postavljanje na sajtu: Tanya, Mikky i Vlada.

Fotografije kampa i modela bodi arta odobrio za postavljanje na sajtu: dr Janoš Šandor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *