Sa nudističkog izleta Morahalom–Palić – Priča broj 1 – Zašto svi toliko volimo da idemo u Morahalom?

271260060_437792644728659_1265574043073373987_n

13. januara 2022. godine. Banja Sent Eržebet u Morahalomu kod Segedina

Sa velikim iščekivanjem smo dočekali i taj dugo planirani put. Članovi i prijatelji Udruženja „Naturisti Srbije“ su se odazvali iz cele Srbije (od Kruševca do Sombora) i „naoružani“ lepim rasploženjem i uzbuđenjem sastali su se na dogovorenom mestu – graničnom prelazu Horgoš 2. Jedan deo nas je ranije već posetio banju, ali je polovina nas bilo onih koji su o ovom predivnom mestu samo čuli. I jedni i drugi su bili jako uzbuđeni – prvi što znaju koliko lepih momenata ih čeka, koliko raznih sauna, bazena sa vrućom i hladnom vodom, koliko kada s termanom vodom, koliko djakuzija, koliko je naš deo na spratu lep, a drugi što se nadaju da će im se dopasti. Dan je bio divan, iako prilično hladan, bilo je mnogo sunca koje nam je držalo lepo raspoloženje.

Priča je da se priča, zar ne, ali ovu priču ne možemo samo ispričati, iz prostog razloga što je ono što se moglo videti daleko prevazišlo ono što se moglo reći rečima. Ovo je „samo“ banja koju su mnogi od nas više puta posetili, ali kada budete videli fotografije složićete se da je ovo jedna od najlepših priča, iako smo je više puta pričali. Uverićete se i sami.

Ovo je samo mišljenje korisnika koji je povremeno dolazio u banju i cela ova priča trebalo bi da se uzme s rezervom. Od doba korone cela banja se bitno ulepšala zanimljivim detaljima, ali najlepši i najveći izmenjeni detalj (koji uopšte nije detalj) je na spratu, iza spiralnog tobogana. Taj deo se nekad zvao Sauna oaza, dugo godina je stalno bio nudistički, pa se to potpuno zatvorilo, da bi krajem 2021. godine bio dostupan petkom ili subotom, naizmenično. Nudisti su godinama ulazili na ulaz koji se nalazio iza tobogana, imali na raspolaganju fenomenalnu hidromasažnu kadu površine 15 kvadratnih metara, dve saune unutra i najtopliju finsku, koja se nalazi na terasi, bure sa hladnom vodom ispred nje, spoljašnji tuš, kantu sa hladnom vodom za polivanje kod tuševa unutra, trpezariju, ormariće sa ključem i ležaljke. Brojne ležaljke gusto raspoređene bile su merilo koliko će se karata za taj deo prodati. Buka koja je u tom delu vladala od blizine tobogana i dečjeg dela ispd njega, zapravo nikome nije smetala, jer smo svi imali oo što nam je trebalo – da budemo nagi i da uživamo u saunama i đakuziju.

Pošto sam korisnik koji samo povremeno dolazi prave informacije nemam, ali mi se čini da je u toku korone naš deo dupliran po kvadraturi jer mu je pridodat ovaj Tihi velnes premijum spa. U naš deo se sada ulazi odmah pored ulaznih vrata u Varga Čardu (kantine ili ekspres restorana u okviru banje). Daćemo fotografiju, kako biste je prepoznali kada budete došli sledeći put. Vrata koja se na slici vide s leve strane jesu zvanični ulaz u restoran…

Odavde se stepenicama ulazi u taj novi deo, o čemu ćemo danas i najviše pričati i komentarisati fotografije. Taj deo vodi direktno u naš poznati prostor i ulazi se kod ormarića, ali sada sa druge strane. Dalje je sve poznato, pa za detalje pogledajte tekstove koji se nalaze na našem sajtu, jer je na njima detaljno prikazano kako izgleda nama poznati deo pored tobogana.

Na taj način se prostor koji nam je pripadao duplirao i po kvadraturi i po sadržajima. Za sada ostaje samo jedna velika đakuzi kada, ali ima ukupno 5 toplotnih sauna i jedna infracrvena, ledomat, slani zid, puno klub stolova i niskih stolica za odmor i druženje, paravane za skriveniji momenat za odmor (na slici dole)… Broj ležaljki ne može tačno da se proceni, ali se ima utisak da ih ima više u očigledno većem prostoru, gde su postavljene mnogo razmaknutije i opuštenije. Na fotografiji u nastavku se vidi kako su one postavljene, kako su odeljene mrežastim paravanima, a tu je na desnoj strani i slani zid, jedan komplet klupskiih stolica sa stolom. Vidi se da je prostor taman i da je toplih boja, ali mir i tišina se ne mogu fotografisati. Moraćete da nam verujete na reč.

Ceo taj deo je zasluženo dobio svoje ime, jer je u njemu tiho i smireno, skoro bešumno. Pravi ugođaj za odmor…

U ovom tekstu smo se potrudili da objasnimo i prikažemo novitete, pa da zajedno nekog budućeg četvrtka ponovo posetimo ovo divno mesto. Trudićemo se da barem jedno mesečno organizujemo slične ture, ali o planovima novih aktivnosti čitajte na našem sajtu. Do skorog viđenja imate vremena da pogledate fotke i da razmišljate o tome kako će vam biti lepo, kad budete išli ponovo u Banju Sent Eržebet, u malom mestu Morahalom, nadomak Segedina u Mađarskoj…

U tekstu su prvo data objašnjenja o tome šta se vidi na fotografijama, pa tek onda i same fotografije.

Na slikama dole vidi se prilaz banji sa natpisom Szeged – Segedin i stakleni ulaz sa recepcijom. Sunčano jutro i prepodne. Srećom, neko od nas je znao da odvede ovu malu kolonu do odličog velikog parkinga u blizini. „Divan dan, divan dan“, misli smo. Takav je ostao do kraja.

Detalji dobro poznatog dela na spratu – trpezarija, ali sada bez ležaljki.

Izložbena galerija slika na samom ulazu u banju, koji se nalazi sa druge strane od recepcije.

Ulaz u Premijum tihi spa – novosagrađeni deo na spratu – Csendes Wellness Premium Spa Area.
Iskoristili smo naše „satiće“ i prošli metalnu magnetnu kapiju. Stepenice, cveće, lepo ukrašena vrata…
Snimili smo vrata, prošli kroz njih, okrenuli smo se i snimili ih opet.. Sve tri fotografije su u nastavku.

Ušli smo…

Ulaz u tihi velnes, kako je nazvan ovaj stvarno miran i tihi deo, bogato je ukrašen cvećem.

Ledomat snimljen izdaleka i prostor za masažu

Mala finska sauna, odmah pored infracrvene, čiju fotografiju, nažalost, nemamo (isto izgleda, samo je svetlo crvene boje i ima infracrvene lampe umesto grejača i kamenja); separei sa tuševima

Pogled ka dvorištu iz velike finske saune u novom delu, a koja je kapaciteta 30 osoba.
Ovo je novo mesto aroma sauna seansi.

Pogled sa terase u veliko dvorište banje, gde se na kraju vidi otvorena kada sa vodom za sedenje na svežem vazduhu, a u vrućoj vodi. Na fotografiji je vidno bogato isparavanje vode. U dnu fotografije vide se ležaljke prekrivene snegom.

Kada u dvorištu sa prethodne fotografije, malo približena, a koja je na momente prepuna uživaoca ove predivne opcije
– telo u toploj vodi, a glava u toploj pari – izmaglici.

Osvetljen slani zid snimljen sleva i zdesna; svetleće slike od himalajske soli…

Legendarna djakuzi kada sa vrućom vodom površine 15 kvadratnih metara sa snažnim mlaznicama za podvodnu masažu…
Deo naših učesnika od ukupno 11 na celom putu… Uživamo. Osmesi na licima. Radujemo se…

Silazimo sa sprata i prolazimo digitalni automat za prolazak sa natpisom Tihi velnes, a koji se otvara magnetnim „satićima“ koje sve vreme nosimo oko ruke; ostavljamo satiće, izlazimo iz zgrade i opraštamo se sa banjom do nekog sledećeg četvtka i novog „vodenog“ viđenja.

Vratićemo se opet… Vredelo je preći par stotina kilometara puta… Podsetili smo se zašto volimo da idemo u Morahalom. 🙂

Hvala banji koja je postavila raspored nude dana do kraja godine – svaki četvrtak je predviđen da bude nudistički!
Na slici je samo deo rasporeda – januar i februar.

Bilo je predivno!!!

Fotografije smo svi snimali, kao uostalom i sve ostale na celom putovanju, sakupili sa svih aparata i telefona, sredili i napravili još jednu priču za pamćenje. Hvala im.

Priredila i napisala: Tanya

6 mišljenja na „Sa nudističkog izleta Morahalom–Palić – Priča broj 1 – Zašto svi toliko volimo da idemo u Morahalom?

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Hvala Dejana. Jako je bilo lepo, dinamično i sadržajno. Tri dana golišavog kupanja na dva različita mesta. Ponovićemo!

 1. vlada kostic Odgovor

  lepo smo se i proveli i cekamo kad ce biti sledeci termin

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Hvala Vlado, stvarno je bilo lepo. Uskoro će se ponoviti, možda nešto slično, biće blagovremeno objavljeno.

 2. Povratni ping:Idemo u… Morahalom, 10. marta 2022.

 3. Povratni ping:Morahalom – Prvi osmeh

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *