03 – Peskara – NATURISTIČKI RAJ

20200907_093215

Nedelja, avgust 2020, Peskara, Mužlja, Zrenjanin

Četiri zaljubljenika u prirodu je tog dana krenulo iz Beograda i iskreno se divilo prizorima na koje su nailazili. Zrenjaninski put vodi kroz prelepu banatsku ravnicu obasjanu suncem – kukuruzi, suncokreti, neodoljivi mir i spokoj. Nakon subote provedene u debeloj hladovni na FKK potezu poznate plaže na Adi Ciganliji, radovali smo se ideji da će većina nas konačno upoznati i tu, sada već čuvenu Peskaru i dopuniti ovaj nudistički vikend još jednim uživanjem. U gepeku se mirno ljuljuškala poveća lubenica.

Zbog situacije koja ograničava organizovano okupljanje, to nismo uradili. Samo smo se uputili ka Zrenjaninu i unapred obavestili članove da ćemo tog dana biti tamo. Dvestotinak metara NETAKNUTE PRIRODE divlje plaže na Peskari je bilo sasvim dovoljno da se ODRŽI FIZIČKA DISTANCA između puno ljudi, ali nas je brojnost prisutnih članova udruženja, kao i ostalih posetilaca, prijatno iznenadila. Opet se cela Srbija skupila na jednom mestu – Sombor, Senta, Bečej, Kulpin, Čurug, Novi Sad, Beograd, Šabac, Negotin, Paraćin, Kruševac i naravno, Zrenjanin – grad domaćin. Spisku gradova je bio pridodat i grad iz bratske Bosne. Onaj koji je prvi put bio tamo, tog dana je postao novi zaljubljenik u Peskaru. Bagremar nam je pružio neophodan hlad, prijatna topla voda blago UŽIVANJE, a razgovorljivo društvo bilo je upamćeno po temama o kojima se pričalo – o prirodi Srbije, uživanju, slobodi, druženju, raznim hobijima i iskustvima, počev od kulinarstva, ronjenja, planinarenja… O ljubavi, nudizmu, ali i kulturno-umetničkim društvima širom zemlje, prirodi Peskare, novostima iz udruženja, zaštiti prirode, o ekologiji…

Najveće iznenađenje i čast nam je priredio predsednik Eko-naturističkog udruženja „Gola priroda“ iz Novog Sada, koji je bio prvi put na obali jezera i koji nas je sâm i pronašao. Bio je zadovoljan prirodom koju je tamo video i iskusio, NATURISTIMA koje je upoznao, kao i prisustvom starih prijatelja koje je pozdravio.

Izvinjavamo se članu, Beograđaninu D, koji je poslao imejl u kome je zamolio da mu damo detaljnija upustva o tome kako da dođe do Peskare, ali čije smo pismo nažalost prekasno videli. Ipak nas je pronašao, upoznali smo se i proveli u priči i druženju par prijatnih sati. Hvala mu što je bio uporan da pronađe naturistički deo jezera.

Hvala dragom V. koji se potrudio da tog dana bude sa nama i koji je potvrdio ono što smo mi već znali – kupanje u toploj i mirnoj vodi Peskare najbolje je od svih kupanja, a njegovo oduševljenje iskreno, zahvalnost velika.

Hvala našem domaćinu, glavnom inicijatoru ujedinjenja ljubitelja Peskare, koji su pod nazivom „Naturisti Peskare“ pristupili udruženju „Naturisti Srbije“ i koji se tog 2. avgusta 2020. godine potrudio da pomogne V. da dođe do Zrenjanina i da svi zajedno uživamo u tom prelepom danu.

Sve nas je to podsetilo na poslednji letnji skup udruženja „Naturisti Srbije“ na otvorenom 2019. godine, a koji je organizovan baš na Peskari – „Pozdrav letu“. Tada smo shvatili da se u stvari nalazimo na nepriznatom središtu Panonije – PANONSKOM TROUGLU, koji je daleko manje poznat od svog Bermudskog „blizanca“, ali za koji sada tvrdimo da predstavlja centar ovog dela Balkana – od Novog Sada do Zrenjanina, pa južno do Beograda i nazad do Novog Sada. Petnaest članova se i tog dana, među poslednjim toplim i sunčanim danima u septembru 2019. godine, okupilo i uživalo u sunčanju, kupanju, roštiljanju, negde između jezera i vodene trske, livade i bagremovog hlada…

Ako se baš ima sreće, na vodi može videti porodica labudova – tog dana su roditelji vodili veliko jato mladih – porodicu je bezbedno predvodila velika bela mama, veliki beli tata je plovio za njom i u rep je pratio, a njega su sledila brojna, sad već poveća deca sa još uvek dečjim braon perjem (fotografije u prilogu). Bili smo počastvovani takvim spektakulatnim prizorom. Ulepšali su nam taj, ionako lep dan.

MAKSIMALNO smo uspeli da ispoštujemo aktuelna pravila ponašanja, neki su držali distancu, drugi nosili maske, a uspeli smo da se pritom lepo provedemo i uživamo u prirodi koja nas je okruživala…

Sve fotografije smo snimali svi koji smo bili tamo, ko god je čime imao, delili i divili se, a ove u ovoj priči nastale su avgusta 2019, maja 2020, kao i avgusta 2020. godine.

Zahvaljujemo se i svim fotografima koji su zabeležili prelepe momente ovog leta na Peskari.

Do sledećeg javljanja želimo vam prijatne ove zimske dane. U udruženju se aktivno radi na novim aktivnostima o kojima ćete biti blagovremeno obavešteni.

S ljubavlju

Putovali, radovali se i napisali

Tihomir i Tanja, sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *