Morahalom, 9. decembra 2022. godine

0024252644699639_n

Dočekasmo i taj petak, 9. decembar. Rano smo ustali, našli se na dogovorenom mestu u Beogradu i radosno krenuli u novu jednodnevnu avanturu u „naš“ Morahalom. Krenuli smo banatskom “žilom kucavicom“ sve do Zrenjanina, da bismo nakon novog susreta skrenuli na zapad prema Novom Sadu, odakle smo nastavili auto-putem. Druga dva automobila su krenula iz gradova koji se nalaze bliže granici, pa su brže stigli. Očas posla smo prošli Horgoš 2 i još lakše našli Morahalom.

Poučeni pređašnjim iskustvima da na putničkom prelazu Horgoš 2, koji je rezervisan samo za pešake, bicikliste i automobile (ne i za teretni saobraćaj), nema gužve i nema čekanja, granicu smo prešli za manje od 10 minuta.

Granični prelaz Horgoš 2 se nalazi neposredno pored velikog granicnog prelaza Horgoš, na kome je uobičajeno da su veće gužve i duže zadržavanje.

Još jedna prednost prelaska preko graničnog prelaza Horgoš 2, a kada se ide prema Banji Sent Eržebet u Morohalomu, je da se na teritoriji Mađarske ne vozi po auto-putevima i da nije potrebna vinjeta, te se na taj način dodatno štedi na troškovima putovanja.

Konačna prednost prelaska preko Horgoša 2 je to što put direktno vodi do Morahaloma i svi putokazi jasno upućuju kuda je potrebno ići, bez potrebe da se koriste navigacije.

Nakon 15 minuta lagane voznje stižemo do Morahaloma, parkiramo na besplatan parking, a koji se nalazi preko puta glavnog ulaza u banju, gde zatičemo veliki broj automobila sa našim registracijama – što ukazuje na činjenicu da da je banja vrlo popularna i za goste iz Srbije.

Žuta kao suncokret, odmah iza kružnog toka, smešila nam se stara dobra Sent Eržebet banja.

Cene su više nego prihvatljive, ulaz u banju iznosi 4200 foriniti, doplata za Premium SPA 2200 forinti (depozit za narukvicu kojom se otključavaju vrata od VIP spa dela i ormarića za stvari, a depozit za narukvicu se nakon završenog dana vraća onako ste ga uplatili.

Ljubazno osoblje na recepciji banje jako dobro poznaje sve jezike regiona uključujući i srpsk,i tako da je sporazumevanje jednostavno. Usluge je moguće platiti gotovinom, u forintama ili platnim karticama, samo vodite tačuna da ako plaćate u evrima, kusur se vraća u forintama.

Što se tiče zakazivanja posebnih terapeutskih, medicinskih lii relaks masaža, potrebno je imejlom kontaktirati medicinski centar banje, cene su povoljnije u odnosu na Beograd, a termin je potrebno rezervisati najmanje sedam dana unapred.

Na raspolaganju su vam i kozmetičke usluge, kao što su pedikir, manikir i solarijum – potrebno je rezervisati termine u napred, kako bi izbegli nepotrebno čekanje na slobodne termine

Što se tiče hrane i pića, na svakom koraku su dostupni dispanzeri sa vodom, a u FOOD Corner dostupni su, naravno specijalititet madjarske kuhinje – čuveni langoš sa raznim dodacima – od klasičnog belog luka, pavlake, trapista, pa do nekih koje smo po prvi put videli (probajte nešto novo), palačinke sa raznim dodacima, koji su takođe preporuka sa naše strane. Hranu mozete poneti i od kuće ili kupiti usput, dozvoljeno je unošenje sopstvene hrane i pića.

U okviru Banje Sent Eržebet radi nacionalni restoran, koji vam toplo preporučujemo, kako bi ste isprobali mađarske specijalitete po vrlo pristupačnim cenama.

Ukoliko se registrujete na sajtu Morohalom, možete koristiti dodatne popuste.

Jedan od bazenčića sa vrućom vodom koji se nalazi u prizemlju banje.

Tihi velnes – infracrvena sauna i ledomat, za pravo uživanje!

Učesnici iz pet gradova Srbije išli su ka svemu već poznatom i iskreno su se radovali danu u banji, a oni koji su po prvi put bili na ovom lepom mestu, verovali su nama koji smo već stari znalci, a čuvena đakuzi kada od 15 kvadrata nas je nekako najlepše nasmešila, kao i uvek…

Tog dana je ova hidromasažna kada bila jako „dobro raspoložena“, pa nam je stalno puštala one dobre programe sa visokim „gejzirima za letenje“, ali i odlične podvodne mlazeve za masažu i uživanje.

Neki od nas su bili zaintrigirani da malo odsede u dve kade sa crnom vodom koje se nalaze u dvorištu i koje su otkad smo ih videli uvek veoma dobro posećene, dok su neki odlučili da ostanu na spratu i uživaju celodnevnom nudističkom SPA uživanju.

Pretpostavljamo da je zbog štednje struje, pa nisu sve saune radile, ali su u našem delu i tihom velnesu radile one najveće i najlepše – finske saune!

Nismo ni mogli, ni hteli da se puno slikamo, ali smo odvojili par fotografija, samo da bismo vam pokazali kako nam je lepo bilo.

Cela banja je pokrivena besplatnim Wi-Fi signalom solidnog kvaliteta, s obzirom na veličinu i razuđenost banje, kao i na veliki broj posetilaca, a mi vam savetujemo da telefon utišate i stavite u svoj ormarić, koji se otključava magnetnom narukvicom koju dobijete na recepciji.

Najvaznije je da se opustite u prijatnom prostoru sa sebi sličnima – naturistima.

Pozdravili smo se sa banjom i otišli malo do Segedina u šoping, naravno, pa lagano preko Novog Sada, Zrenjanina „dojezdili“ do Beograda. Lep izlet beše… Dogovorili smo se da ga opet brzo ponovimo.

Do skorog viđenja,

Srdačan pozdrav od ekipe,

Tanja, prijatelji i Udruženje „Naturisti Srbije“

18 mišljenja na „Morahalom, 9. decembra 2022. godine

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Hvala Bekane. Možda bi nekad mogao da razmisliš da pođeš i ti!!
   Tanja

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Znamo. Radovali bismo se i mi, da pođete sa nama, nekad.
   Pozdrav
   Tanja

    • tanja Autor člankaOdgovor

     Mi praktikujemo da se poznajemo pre putovanja, što znači da bi trebalo da postanete član, što je veoma jednostavno uraditi.
     Obratite nam se na imejlove sa sajta kako bismo dalje pričali o tome.
     Pozdrav
     Udruženje „Naturisti Srbije“

 1. Jovana Odgovor

  kako se organizujete, gde su informacije o buducim odlascima u Madjarsku ? da li moze subota ili nedelja ? koliko kosta ?

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Draga Jovana,
   mi obično idemo podeljenim prevozom, a detaljnije informacije nalaze se sada u priči. Nudistički dan u tex-free delu je za sada petak. Informacije s pozivom za sledeći izlet će se nalaziti na ovom sajtu i biće blagovremeno postavljene.
   Srdačan pozdrav
   Tanja Stanković

 2. Slobodan Odgovor

  OBAVIJEST ZA SVE CLANOVE GRUPE NATURISTI SRBIJE!
  neko hoce da nas nasamari jeftinim prikupljanje popisa za ocuvanje nacionalnog parka ADA Bojana ,
  naime dobio sam mail .sa ove adresehttps //www.peticijeonline.com/a/375232

  da se logujem i prijavim sve svoje podatke o godini rodjenja i o godini mojih licnih dokumenata brojeva licnih karata i debitnih karata i svega ostalog sto cini jednu prevaru PLJACKOM .
  [img]https://i.imgur.com/FBeaB1i.png[/img]
  [img]https://i.imgur.com/OeelbBO.png[/img].

  Cuvajte se dragi moji Naturisti / nudisti ovakvih sajtova jer su zeljni novca a nece ni prstom mrdnuti da ga ostvare . Tanja prikaci ovu obavijest ako treba i na FaceBook profil i napisi sredinom da je dobro vide svi crvenom bojom nedopustivo je bilo kome da zna mj broj kreditne kartice i CV BROJ .

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Dragi Slobodane,
   Ta adresa se nigde ne pominje u našem pozivu, i potpisivanje peticije liči na sve ostale, bez brojeva kartica i daljih podataka. Nikakvi lični dokumenti nisu bili uključeni u onaj poziv koji smo mi videli i potpisali.
   Obavestićemo posetioce Fejbuk naloga da se sa pozivom desila maliciozna zloupotreba poziva.
   Hvala na obaveštenju.

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Poštovani Slobodane,
   konatirali smo ljude koji su napisali i pokrenuli peticiju. Kažu nam da se kod njih ništa loše ne dešava. I dalje je za potpis potrebno samo ime ili alijas, imejl i grad, i ništa više. Kaže Bobo Stanišić da je verovatno da ti se nekako implementirao neki virus i da je u tome problem. Drugih primedaba nismo imali ni mi, niti ljudi iz peticije. Vidi se iz samih imena linkova da se ne zna ni odakle se traži nešto više. I.posting je izmišljeno ime… Možda bi trebalo konsultovati kvalifikovanog programera, jer bi možda čovek takvog profila uspeo da da odgovor na ovo pitanje.
   Žao nam je što ti se desilo, ali verujem da nisi reagovao na ovaj poziv za davanje informacija i da ćw sve biti u redu.
   S poštovanjem,
   Udruženje „Naturisti Srbije

 3. Misa Odgovor

  Preporuka za granicni prelaz kada idete u Mórahalom je: Ásotthalom – Bački Vinogradi.
  Radi kao i Horgos 2 od 7-19, najblizi je Mórahalomu i manja je guzva nego Horgos2

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Hvala Mišo na zaista konstruktivnoj primedbi. Bački vinogradi je sledeći granični prelaz koji ćemo koristiti na putu do Morahaloma, a ovog puta smo prelaz Horgoš 2 odabrali zbog njegove jednostavnosti na putu do Morahaloma.
   Srdačan pozdrav.
   Udruženje „Naturisti Srbije“

  • tanja Autor člankaOdgovor

   Zdravo Jovana,
   novi put u Morahalom se planira krajem meseca januara.
   Pozdrav
   Tanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *