Krf – okom radoznalog naturiste (I)

P80919-122225

Autor: Zoran, NS

Krf – neraskidivo vezan istorijskim vezama i posebnim mestom u našim srcima. Prva asocijacija je ostrvo Vido, stradanje naših boraca i golgota koju su prosli, ali Krf je mnogo više od toga, mnogo više od predivnih naturističkih plaža, prirode od koje zastaje dah, uskih uličica grada Krfa, ali i sela koja kao da su zaspala negde u nekim prošlim vremenima.

Da li ste znali da se sa najvišeg vrha ostrva, Pantokratora (svedržitelj, svemogući, što je kod starih Grka naziv za Zevsa, a kod hrišćana za Hrista), sa njegovih 906 metara nadmorske visine, gde se smestio manastir istog naziva, a po  izuzetno vedrom i sunčanom danu (po nekim tvrdnjama) može videti i sam jug Italije, koja je odatle udaljena samo 130 kilometara!!! Imate predivan pogled na mesto Ksamil, jezero pored njega koje je u sklopu nacionalnog parka Butrint – Albanija na dlanu! A poseban je doživljaj odatle videti grad Krf, njegovu luku i sve one gorostasne kruzere kako uplovljavaju, isplovljavaju ili čekaju mirno vezani za dok!

Posetite i mesto Dasia, koje ne može da se podiči nekom atraktivnom plažom, ali to je mesto na kome su se naši borci iskrcali po dolasku na Krf. To će vam reći i spomenik koji je tu podignut kao znak sećanja na taj događaj.

Mesto Kalami je toliko malo da bi ga sa puta, koji ga dobrano nadvisuje obilazeći mnogobrojnim krivinama njegovu lepotu, lako mogli prevideti, ali će vam baš ta lepota zapeti za oko. Baš tako je davno zapela je za oko i poznatom britanskom piscu Lorensu Darelu, koji je tu došao sa svojom suprugom još davnih 1930-ih, gde je dugo i ostao. Tu je kuća koja je bila njegova rezidencija, koja se i danas tamo nalazi i koja se može posetiti, a iz koje ćete poneti divne uspomene – “Durreell White house”.

Verujem da ima dosta ljudi koji znaju sta je kumkvat (rec kumkvat potiče od kineske reči “gam-gvat, što u prevodu znači “zlatna mandarina“), ali ima i onih koji to ne znaju. To je citrusna biljka sa dalekog istoka i koja se na Krfu veoma uspešno uzgaja (kažu da tamo jedino uspeva od celog tla Evrope) i jedina je citrusna voćka koja se jede cela – sa korom, a od koje su Krfljani napravili veoma uspesan brend. Teško je i nabrojati šta sve prave od njega – slatko, liker, kandirani kumkvat, baklava sa kumkvatom, a poseta fabrici za preradu ovog voća je nesvakidašnji doživljaj.

Inače, ostrvo je bilo mnogo puta napadano i poharano od strane Otomanlija, ali nikada osvojeno i jedino ostrvo Jonskog mora koje nije potpalo pod Otomansku čizmu.

Obavezno posetite selo Pelekas, na glavnom trgu popijte kafu i cipuru (grčka rakija od grožđa), pa onda otiđite do Kajzerovog trona, koji se nalazi odmah iznad sela. Neizostavno se popnite na vidikovac, odakle puca pogled na sve strane ostrva, videćete grad Krf i ostrvo Vido iz sasvim nove perspektive. Kada se dobro zagrejete, siđite do plaže Mirtiotisa koja se nalazi u blizini, lepa nevelika nudistička plaža, koja nažalost svake godine postaje sve manja (more i talasi odnose pesak) i sve je više okupirana kupačima u kupaćim kostitima. Voda je tirkizno-plava, sa postepenim ulaskom u vodu, a pesak je fin, topao i prosto miluje telo dok na sebi imate samo osmeh.

Otiđite do plaze Logas (sunset beach), plaža nije posebno atraktivna (subjektivno mišljenje, prim. autora) ali zato zalasci sunca oduzimaju dah i ostaju urezani u pamcenju i oku za sva vremena. Najbolje je to učiniti u bašti restorana “7th Heaven”, gde uz pićence i voljenu osobu upijate nezaboravne prizore.

Toliko stvari ima na Krfu koje bi valjalo (i trebalo) posetiti da se to ne može opisati u jednom tekstu, pa ću vam to pokušati dočarati u nastavcima.

Zoran, Novi Sad

Foto: Zoran, NS

Objavljeno pod Blog

Jedno mišljenje na „Krf – okom radoznalog naturiste (I)

  1. Aleksandar Odgovor

    Ne bi bilo loše da se od svih naših uspomena sa naturističkih plaža, iskustva i drugog sakupi građa i da bude objavljeno u vidu barem jedne knjige…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *